Serwatka w proszku o smaku jogurtowo-kefirowym

OPIS PRODUKTU

Jest uzyskiwana poprzez wymieszanie starannie wyselekcjonowanych serwatek podpuszczkowych i kwasowo-podpuszczkowych, laktozy i permeatu serwatki oraz odpowiednio dobranego aromatu.

ZASTOSOWANIE

Stosuje się ją do produkcji ciastek, pieczywa, cukierków, jogurtów, lodów, serów przetworzonych, napojów, wyrobów garmażeryjnych i wielu innych.

CHARAKTERYSTYKA

Barwa – białokremowa, jednolita.
Wygląd – proszek sypki, jednolity bez zbryleń.
Smak i zapach – swoisty, jogurtowo kefirowy, lekko słono-kwaśny, bez obcych zapachów i posmaków.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA I OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA

Temperatura przechowywania nie wyższa niż 25°C i wilgotność względna nieprzekraczająca 75%. Okres przydatności do spożycia 12 miesięcy.

OPAKOWANIE

Sposób pakowania: 25 kg worki papierowe 3 lub 4-warstwowe z wkładką z folii polietylenowej, zgrzewane i zamykane taśmą typu easy open lub zaszywane z nakładką papierową, lub worki big-bag z polipropylenu powlekane polietylenem o zawartości od 500 do 1000 kg.

PARAMETRY FIZYKOCHEMICZNE

Białko (%) min. 11,0
Tłuszcz ogółem (%) max. 1,5
Wilgotność (%) max. 4,0
Popiół (%) max. 8,5
pH min. 5,0
Węglowodany/g w tym laktoza min. 72,0
Zanieczyszczenia (dysk) max. B

PARAMETRY MIKROBIOLOGICZNE

Ogólna liczba drobnoustrojów/g max. 30.000
Salmonella /25 g nieobecne
Antybiotyki nieobecne
Listeria monocytogenes/25g nieobecne
Enterobacteriaceae/g <10
Liczba gronkowców koagulazododatnich/g <10