Permeat w proszku

OPIS PRODUKTU

Uzyskiwany jest z mleka odtłuszczonego/serwatki, po uprzednim poddaniu jego procesowi ultrafiltracji lub mikrofiltracji, wstępnym dogęszczeniu na instalacji odwróconej osmozy lub nanofiltracji, końcowym zagęszczeniu na wyparce opadowej oraz krystalizacji i wysuszeniu rozpyłowym.

ZASTOSOWANIE

Stosuje się go do produkcji ciastek, pieczywa, cukierków, jogurtów, lodów, serów przetworzonych, napojów, wyrobów garmażeryjnych i wielu innych oraz jako zamiennika laktozy.

CHARAKTERYSTYKA

Barwa – białokremowa, jednolita.
Wygląd – proszek sypki, jednolity bez zbryleń.
Smak i zapach – swoisty, czysty, lekko słodki bez obcych zapachów i posmaków.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA I OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA

Temperatura przechowywania nie wyższa niż 25°C i wilgotność względna nieprzekraczająca 75%. Okres przydatności do spożycia 12 miesięcy.

OPAKOWANIE

Sposób pakowania: 25 kg worki papierowe 3 lub 4-warstwowe z wkładką z folii polietylenowej, zgrzewane i zamykane taśmą typu easy open lub zaszywane z nakładką papierową, lub worki big-bag z polipropylenu powlekane polietylenem o zawartości od 500 do 1000 kg.

PARAMETRY FIZYKOCHEMICZNE

min. 1,5% | min. 3,0%
Białko (%) min. 1,5 | min. 3,0
Tłuszcz ogółem (%) max. 1,0 | max. 1,0
Wilgotność (%) max. 4,0 | max. 4,0
Popiół (%) max. 7,5 | max. 7,5
pH min. 6,0 | min. 6,0
Węglowodany/g w tym laktoza min. 87,0 | min. 85,0
Zanieczyszczenia (dysk) max. B | max. B

PARAMETRY MIKROBIOLOGICZNE

Ogólna liczba drobnoustrojów/g max. 30.000
Salmonella /25 g nieobecne
Antybiotyki nieobecne
Listeria monocytogenes/25g nieobecne
Enterobacteriaceae/g <10
Liczba gronkowców koagulazododatnich/g <10